Osteopathie

Alles in het lichaam beweegt, van spieren tot bloedvaten, van ingewanden tot botten. Osteopathie is een manuele behandelvorm die zich richt op de beweging van het lichaam. Beweging is nodig om goed en zonder klachten te kunnen functioneren.

Het woord osteopathie betekent letterlijk ”ziekte van de botten”. De grondlegger van de osteopathie is de Amerikaanse arts Andrew Still. Hij meende dat bij veel klachten de oorspronkelijke oorzaak te vinden was in het mobiliteitsverlies van de botten of gewrichten. Hij combineerde de toenmalige medische kennis met zijn eigen overtuiging dat als lichaamsweefsels hun beweeglijkheid verliezen dit een negatief effect op de gezondheid heeft. Het doel van osteopathie is het herstellen van de oorspronkelijke beweeglijkheid door middel van zachte handgrepen. Van daaruit kan het natuurlijk genezingsproces weer plaats gaan vinden.

Osteopathie is gericht op een totaalbenadering van het paardenlichaam. Daarbij kun je denken aan het bewegingsapparaat (beenderen, gewrichten, pezen en spieren), het orgaansysteem (inwendige organen met bloedvaten en lymfestelsel) en het CranioSacrale systeem (schedelbotten, hersenvliezen, ruggenmergsvlies en hersenvochtcirculatie). Deze systemen werken samen om het paard gezond te houden. Functioneert een deel van het lichaam niet goed, dan beïnvloedt dat ook de rest en kan dat klachten veroorzaken. Omdat alles in het lichaam met elkaar in verbinding staat  kunnen de symptomen op een hele andere plek zichtbaar worden dan waar de eigenlijke oorzaak van het probleem ligt. Een osteopaat onderzoekt waar in het lichaam de beweging verminderd is en herstelt de samenwerking tussen de verschillende weefsels.