Osteopathie, Sportmassage, Dry-needling

Osteopathie

Alles in het lichaam beweegt, van spieren tot bloedvaten, van ingewanden tot botten. Osteopathie is een manuele behandelvorm die zich richt op de beweging van het lichaam. Beweging is nodig om goed en zonder klachten te kunnen functioneren.

Het woord osteopathie betekent letterlijk ”ziekte van de botten”. De grondlegger van de osteopathie is de Amerikaanse arts Andrew Still. Hij meende dat bij veel klachten de oorspronkelijke oorzaak te vinden was in het mobiliteitsverlies van de botten of gewrichten. Hij combineerde de toenmalige medische kennis met zijn eigen overtuiging dat als lichaamsweefsels hun beweeglijkheid verliezen dit een negatief effect op de gezondheid heeft. Het doel van osteopathie is het herstellen van de oorspronkelijke beweeglijkheid door middel van zachte handgrepen. Van daaruit kan het natuurlijk genezingsproces weer plaats gaan vinden.

Osteopathie is gericht op een totaalbenadering van het paardenlichaam. Daarbij kun je denken aan het bewegingsapparaat (beenderen, gewrichten, pezen en spieren), het orgaansysteem (inwendige organen met bloedvaten en lymfestelsel) en het CranioSacrale systeem (schedelbotten, hersenvliezen, ruggenmergsvlies en hersenvochtcirculatie). Deze systemen werken samen om het paard gezond te houden. Functioneert een deel van het lichaam niet goed, dan beïnvloedt dat ook de rest en kan dat klachten veroorzaken. Omdat alles in het lichaam met elkaar in verbinding staat  kunnen de symptomen op een hele andere plek zichtbaar worden dan waar de eigenlijke oorzaak van het probleem ligt. Een osteopaat onderzoekt waar in het lichaam de beweging verminderd is en herstelt de samenwerking tussen de verschillende weefsels.

 

(Sport)massage

Om het paard optimaal en pijnvrij te kunnen laten presteren is een goed management nodig. Voeding, stalling, training, hoefsmid, tandarts en ook massage zijn belangrijke onderdelen van het management van een paard.

Sportmassage is gericht op spierproblemen, het is niet alleen ter verlichting van pijn en sneller herstellen van blessures maar ook ter voorkoming van eventuele blessures in de toekomst.
De behandeling werkt zowel fysiek als mentaal. Als het paard ontspant zal het ook op een juiste manier mee kunnen werken in de training.

Het regelmatig laten masseren zorgt ook voor ontspanning en doorstroming in het lichaam. De frequentie van (sport)massage verschilt per paard. Een paard wat gevraagd wordt op hoog niveau in de sport te presteren, zal meer onderhoud vergen (eens per twee/drie weken) dan een recreatiepaard (eens per drie/vier maanden).

Dry-needling

Dry needling is een behandelmethode waarbij, door middel van een speciale techniek, je spieren triggert, zodat spierverhardingen en verkrampingen snel en langdurig ontspannen raken. Dry needling en acupunctuur worden vaak met elkaar verward. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ‘energie’ in het lichaam. Bij dry needling gebruikt de fysiotherapeut meestal één naald, waarmee hij kortdurend de spier prikkelt. Hij prikt op specifieke punten, de zogenaamde ‘triggerpoints’. Het is dus geen ‘energiebehandeling’.

Triggerpoints

Triggerpoints zijn kleine verkrampingen die niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook in de nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen voor problemen zorgen. Ze kunnen ontstaan door tal van oorzaken, welke later uitgebreid worden toegelicht. 

De meest voorkomende triggerpoints zitten in de hals, schouder, rug of bil.

Triggerpoints kunnen zich uiten in pijn of stijfheid in een spier waardoor het paard als het ware pijn op ‘afstand’ kan ervaren of uitstralingspijn. Ook bewegingsbeperkingen of verminderde kracht in betrokken spieren en/of gewrichten zijn veelvoorkomende verschijnselen. 

Ontstaan van triggerpoints

Triggerpoints kunnen op verschillende manieren ontstaan:

  • Acuut, bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of ongeluk
  • Chronisch, door een langdurig verkeerde houding
  • Overbelasting
  • Beschadiging van weefsel
  • Langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld door boxrust
  • Factoren zoals stress
  • Afwijking in de hoefstand
  • Slecht passend harnachement/deken

De dry needling behandeling

De behandeling is gericht op het uitschakelen van de triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje raken de spieren ontspannen.