Hirudo therapie

Wat is Hirudo (bloedzuiger) therapie?

Bloedzuigertherapie is een traditionele en erkende therapie bij veel aandoeningen van mens. Vanaf het moment dat de behandeling van sport- en gezelschapsdieren voor veel mensen belangrijk werd, wordt de bloedzuigertherapie in toenemende mate ook bij dieren toegepast.

In het speeksel van de medicinale bloedzuiger zit een aantal medisch werkzame stoffen die tijdens het zuigproces afgegeven worden. Om die reden mag de bloedzuiger als een biologische apotheek beschouwd worden. Zijn stoffen worden deels ook in de reguliere geneeskunde ingezet. De natuurlijke combinatie van deze stoffen is uniek. Door de opkomst van moderne analyse technieken was het pas mogelijk om de werking ervan duidelijk te krijgen. Op basis hiervan zijn bloedzuigers als geneesmiddel erkend en moeten aan dezelfde eisen voldoen als alle andere geneesmiddelen. Veiligheid, kwaliteit  en werkzaamheid moeten gewaarborgd zijn. Deze stoffen bevorderen de lokale bloedcirculatie (o.a. door stollingsremming) in het gebied van de beetplek, en werken zo vooral bij alle pijnlijke ontstekingen. Vaak kan de algehele stofwisselingssituatie bij chronische ziektebeelden enorm verbeterd worden. Hierdoor ontstaan nieuwe kansen op verlichting en genezing.

Bloedzuigers kunnen hulp bieden bij de volgende aandoeningen:

Artritis, artrose en spat.

Alle hoefziektes, bevangenheid, mok, hoefkanker, Mortellaro (klauwaandoening).

Peesschedeontstekingen, tussenpeesontstekingen, patellaluxatie.

Gallen, piephak, schoftzwellingen etc.

Hoefkatrolproblemen, podotrochlose/-itis.

Ziektes van de wervelkolom, spondylose, kissing spines.

Ataxie (coördinatiestoornissen).

Lumbago, lendenproblematiek.

Myogelose, spierverhardingen, spierpijnen.

behandeling peesblessure

Drukplekken t.g.v. zadel of tuigage.

(Zomer-) eczeem, mok.

Flegmoon, Einschuss, abces.

Mastitis/uierontsteking.

Wondgenezingsstoornissen.

Problemen met littekens (ook na de operatie).

Hematomen (bloeduitstortingen).

Trombose, tromboflebitis.

Lymfangitis.

Tand- en kaakziekten.

Wat gebeurt er tijdens de hirudo-/bloedzuigertherapie?

De behandeling van een paard/groot dier duurt over het algemeen tussen de 60-90 minuten. Afhankelijk van de klacht is vaak één behandeling voldoende. Bij de start van een behandeling wordt de bloedzuiger op de van tevoren bepaalde plek gezet, zuigt zich zelf vast en zaagt voorzichtig zijn tandjes door de huid. Dit proces is nagenoeg pijnloos, omdat er pijnstillende stoffen in het speeksel zitten. Tijdens de volgende 15-90 minuten geeft de bloedzuiger zijn stoffen af in het weefsel en valt tenslotte vanzelf af. De kleine beetplek wordt door het stofje Calin (Saratin) open gehouden waardoor de gewenste na-bloeding gedurende de komende 4-12 uur plaats kan vinden. De genezende werking treedt vaak onmiddellijk na de behandeling op en blijft vaak maandenlang aanhouden.

Hoe reageert uw paard op de behandeling?

Paarden en andere grote dieren accepteren over het algemeen de beet van de bloedzuiger zonder problemen en ondergaan de behandeling geduldig en ontspannen. Zij hebben in het verloop van de evolutie de genezende kracht van de bloedzuigerbeet vast in hun instinct verankerd. Vaak doen zij tijdens de behandeling een dutje.

Verzorging na de behandeling?

Mits een redelijk schone omgeving gewaarborgd is , kan de wond gewoon open blijven.

Welke risico’s zijn er?

Ongewenste bijwerkingen van de bloedzuigertherapie komen zeer zelden voor. In principe bestaat er een risico op wondinfectie en allergische reacties. Verder kan uw dier een ziekte onder de leden hebben waarbij een bloedzuigerbehandeling niet toegepast mag worden. Daarom adviseert de DGTHA e.V. om de behandeling over te laten aan een professional.
DGTHA= Deutsche Gesellschaft zur Förderung der Therapien mit Hirudineen und ihres Artenschutzes e.V.
De bloedzuigers worden in een gekwalificeerde kwekerij gekweekt. Hier wordt volgens de volgende kwaliteitsnormen gewerkt:

GMP (goede productiestandaard), kwaliteitsstandaard voor Europese producenten van medicijnen.

DIN en ISO 9001: 2008 kwaliteitsmanagementsysteem.

Bloedzuigers uit eigen kweek

Cultuurbloedzuigers (geïmporteerde bloedzuigers met quarantaine van 32 weken)